Blackhat/grey-hat yolun en gerçekçi dersi, bir cezayı bizzat yaşamaktır. Bu, aylar önce yaşadığım gerçek bir hikaye. Hem nasıl battığımı hem de nasıl toparlamaya çalıştığımı açık açık yazıyorum. Umarım birinin aynı hatayı yapmasını önler.
😎 Aşama 1 — "Her Şey Harika"
Orta rekabetli bir nişte sitem vardı. Aylarca whitehat büyüttüm, 1. sayfaya yaklaştım. Sabırsızlandım. "Biraz hız katayım" deyip agresif bir backlink kampanyası başlattım:
- Binlerce otomatik Tier 3 linki — ama acemiliğime, kısmen doğrudan ana sayfaya.
- Exact-match (tam anahtar kelime) anchor bombardımanı.
- Hepsi 10 gün içinde, drip-feed YOK.
İlk 2 hafta sıralamalar uçtu. 1. sayfa, top 3. Kendimi dahi sandım.
📉 Aşama 2 — Düşüş
3. haftada sıralamalar titremeye başladı. 4. haftada ana anahtar kelimede 3. sıradan 40. sıraya düştüm. Panikledim, daha çok link attım (en büyük hata). 6. haftada site neredeyse tüm anahtar kelimelerde sıfırlandı. Trafik %95 düştü.
Search Console'da "manuel işlem: yapay bağlantılar" bildirimi. İşte o an mideme ağrı girdi.
🧰 Aşama 3 — Toparlanma Günlüğü
- Zarar tespiti: Ahrefs/GSC ile tüm zararlı linkleri listeledim. Yüzlerce exact-match spam link.
- Disavow: Kaldıramadığım linkleri Google Disavow dosyasına ekledim (dikkatli, abartmadan).
- Link kaldırma: Ulaşabildiğim yerlerden linkleri sildirdim/sildim.
- İçerik + whitehat: Siteye gerçek değer kattım, birkaç gerçek editöryel link aldım.
- Yeniden değerlendirme talebi: Manuel işlem için "neyi düzelttiğimi" dürüstçe anlatan bir reconsideration request gönderdim.
⏳ Sonuç
- Manuel işlem ~2,5 ay sonra kalktı. Ama sıralamalar aynı yere DÖNMEDI; eski gücün belki %60'ı.
- Kaybettiğim: 3 ay trafik, gelir ve en önemlisi domainin "güven" skoru.
- Kazandığım: Hayatım boyunca unutmayacağım bir ders.
📌 Çıkarılan 5 Ders
- Sabırsızlık, SEO'da en pahalı duygudur.
- Exact-match anchor bombardımanı = en hızlı ceza.
- Düşerken "daha çok link" atmak, yangına benzin dökmektir.
- Ana siteye asla kontrolsüz otomatik link yöneltme.
- Risk alacaksan, kaybetmeyi göze alabileceğin bir domainde al.
Not: Bu gerçek bir deneyim paylaşımıdır, teşvik değil. Amaç aynı hatayı yapacakları uyarmaktır.